Useimmiten pk-yritysten kannattaa integroida Odoo ERP ulkopuoliseen taloushallinnon järjestelmään, mikä on myös tilitoimistojen mieleen. Lue, mitkä tekijät tähän vaikuttavat ja missä tapauksissa taloushallinto kannattaa tehdä suoraan Odoossa.
Suomalainen Odoo-taloushallintoratkaisu on räätälöinti, jolla on riskinsä
Aluksi on hyvä ymmärtää, että mikä tahansa Odoossa toteutettava suomalainen taloushallintoratkaisu tarkoittaa Odoo ERP -järjestelmän räätälöintiä.
Kirjanpito voidaan onnistuneesti toteuttaa Odoon sisällä, mutta kuten muissakin räätälöinneissä, siihen liittyy omat riskinsä. Koko Odoon kanssa voi tulla ongelmia, kun taloushallintoon tehdään muutoksia esim. pankkiyhteyksien tai laskustandardien osalta. ERP-toimittajat ovat harvoin erikoistuneet taloushallintoon, joten räätälöinnit ja erityisesti niihin tulevat muutokset ovat haastavia ja aikaa vieviä kokonaisuuksia. Tämä nostaa lähtökohtaisesti koko Odoon kustannuksia.
Tiesitkö?
Olemme olleet mukana kontribuoimassa suomalaisen taloushallinnon ominaisuuksia Odoon ohjelmiston ytimeen, minkä lisäksi kehittämämme suomalainen laskupohja on maksutta ladattavissa Odoo Apps Storesta.
Integraatio mahdollistaa erikoistumisen
Taloushallinto-ohjelmistot ovat hyviä taloushallinnossa ja erpit ovat hyviä erpissä – integraatiolla saavutetaan molempien ohjelmistojen parhaat puolet. ERP-järjestelmissä on taloushallinnon lisäksi useita muita toimintoja, joten järjestelmät voivat olla ominaisuuksiltaan suppeampia tai monimutkaisempia käyttää.
Taloushallintojärjestelmät sen sijaan on suunniteltu juuri siihen tarpeeseen ja niitä kehittävät järjestelmätoimittajat ovat talouden asiantuntijoita, jotka tuntevat Suomen kirjanpidon vaatimukset kuin omat taskunsa. Suomessa esimerkiksi Netvisor, Procountor ja Fennoa ovat edistyksellisiä ja pitkälle automatisoituja ohjelmistoja, joiden tuotekehitysbudjetit on optimoitu suomalaisten yritysten tarpeisiin.
Lisäksi lakimuutostilanteissa ulkoista taloushallinto-ohjelmistoa käyttäessäsi et ole riippuvainen yksittäisestä yrityksestä, joka vastaa ohjelmiston lainmukaisista päivityksistä. Tilannetta helpottaa myös se, kun palkanlaskenta on samassa ohjelmistossa ja esimerkiksi TES-päivitysten muutokset päivittyvät automaattisesti myös ohjelmiston toiminnallisuuksiin.
Mahdollisuus vaihtaa taloushallinnon kumppania
Monella yrityksellä taloushallinnon hoitaa ulkopuolinen kumppani ja integraatio mahdollistaa sen, että yritys voi valita kaikista integroitua ohjelmistoa käyttävistä tilitoimistoista tai osaajista.
Jos taloushallinto on räätälöity Odoo ERP-järjestelmään, voi koko maassa olla hyvin harvassa osaajia, jotka osaavat kyseisen järjestelmän taloushallinnon – ja mikäli siihen tulee muutoksia, on työtaakka entistä suurempi.
Ota huomioon Odoon versionkorotus
Kun harkitset taloushallintoratkaisua osana Odoota, ota huomioon Odoon versionkorotus.
Versionkorotus sujuu projektina huomattavasti nopeammin ja edullisemmin, jos siinä ei tarvitse ottaa huomioon ERP:iin räätälöidyn taloushallinnon päivittämistä. Talousintegraatiot pitävät sinut myös vapaana toimittajaloukuista.
Näistä näkökulmista tarkasteltuna kirjanpito on järkevämpää pitää ulkoisessa taloushallinnon ohjelmistossa räätälöidyn taloushallintopaketin sijaan.
Odoo 17 ja uudistettu käyttöliittymä.
Milloin taloushallinto kannattaa tehdä Odoossa?
Joissain tapauksissa taloushallinto kannattaa kuitenkin tehdä Odoossa. Monilla asiakkaillamme on tytäryhtiöitä muissa maissa, ja näissä tapauksissa Odoo on yksi parhaista vaihtoehdoista yritysryppään kirjanpitojärjestelmäksi.
Kun kaikissa maissa käytetään yhtenäistä taloushallinnon järjestelmää, tulee konsernikirjanpidosta mahdollisimman helppoa. Käytännössä Odoo taloushallinnon avulla konsernin yhtiöiden väliset transaktiot (mm. ostot, myynnit, varastosiirrot ja verokäsittelyt) saadaan tehtyä kertaalleen ja samassa järjestelmässä.
Kehittämiemme pankki-integraatioiden avulla sähköiset tiliotteet sekä verkkolaskujen lähetys ja vastaanotto (Maventa, Apix) hoituvat automaattisesti Odoon ja yleisimpien suomalaisten pankkien välillä. Talousratkaisumme sisältää myös suomalaiset tuloslaskelma- ja taseraportit, ALV-raportit, tilikartan sekä ajantasaiset verokannat.
Harkitsetko Odoo-taloushallinnon käyttöönottoa?
Pääsääntöisesti taloushallinto on järkevää tehdä Odoossa ulkoisen järjestelmän sijaan silloin, kun yritykselläsi on yksi tai useampi ulkomailla toimiva yritys omalla y-tunnuksella. Suosittelemme Odoo-kirjanpitokumppaniksi FaktaCountia ja Rantalaista.
Meiltä löytyy myös oma Odoo-taloushallinnon ammattilainen ja monipuoliset konsultointi-, controller- ja CFO- palvelut. Ota yhteyttä!
Useimmille suomalaisille pk-yrityksille soveltuu valmis ERP ja ulkoinen taloushallinto
Pk-yrityksille kehittämämme Avoin.ERP Ready integroituu suoraan Netvisorin taloushallintoon. Netvisor on markkinoiden monipuolisimpia taloushallinto-ohjelmistoja ja laajasti käytössä suomalaisilla yrityksillä. Kumppanuusmalli takaa sen, että asiakkaalle integraatio näyttäytyy yhtä helppona kuin yhden toimijan kanssa asioiminen.
Taloushallinnon ei tarvitse olla ERP:n sisällä ollakseen reaaliaikainen
Alla oleva kuva havainnollistaa, miten Avoin.ERP ja taloushallinto keskustelevat keskenään. Eri toimijoiden välinen jako on tehty selkeäksi ja ylimääräistä manuaalista työtä ei ole. Myynti- ja ostolaskut, asiakkaat sekä tuotteet kulkevat järjestelmästä toiseen automaattisesti. Tämä mahdollistaa, että tilaukset ja toimitukset eivät ole henkilöriippuvaisia, vaan tieto on kaikkien saatavilla järjestelmästä riippumatta.
Avoin.ERP Readyssa työntekijät hoitavat työnsä yhdessä järjestelmässä reaaliaikaisesti. Taloushallinto hoidetaan Netvisorissa joko yrityksesi oman kirjanpitäjän tai tilitoimiston toimesta. Netvisorin ja Odoon saumattomalla yhteistyöllä hoidat yrityksesi toimintaa sujuvasti ja varmistat, että yrityksen myynti, varastonhallinta ja kirjanpito ovat aina synkronoituna.
Ratkaisun avulla saat esimerkiksi tarkat katteet myynneistä sekä ostolaskujen käsittelyn keston mahdollisimman nopeaksi, jotta työntekijät voivat keskittyä kaikkein tärkeimpiin tehtäviinsä. Integraation ansiosta sinulla on laaja näkymä yrityksen kaikkiin toimintoihin ja niiden kannattavuuteen, ja tiedät oikeasti miten yritykselläsi menee.
Kahden eri järjestelmän käyttö voi kuulostaa toimintaa hidastavalta tekijältä, mutta tosiasiassa kaksi järjestelmää vähentää ylimääräistä työtä kun toiminnot ovat selkeitä ja tieto kulkee järjestelmien välillä saumattomasti. Kumppanuusmalli takaa sen, että virhetilanteissa sinun ei tarvitse toimia viestikapulana järjestelmien toimittajien välillä, vaan tukipyynnöt voi hoitaa yhdessä kanavassa, josta ne ohjataan oikeaan paikkaan ratkaistavaksi.